Dienstag, 30. Dezember 2014

Dragostea virtuala si suferinta reala


Dragostea virtuala si suferinta reala



Site-urile de matrimoniale se lauda cu statistici impresionante. In acelasi timp, cand ne lasam "agatate" online, suntem din ce in ce mai tentate sa ne adormim nelinistile spunandu-ne ca « ei, in zilele noastre, cam o cincime din relatii debuteaza pe net ». Vedem apoi un film ca Her (regia Spike Jonze) si ni se pare foarte romantica, foarte innebunitoare ideea unei relatii care debuteaza in absenta… carnii. Nu ca am vrea sa va stricam distractia, dar exista cateva aspecte asupra carora am vrea sa va atragem atentia. Si nu ne vom referi la semnale de alarma de tipul « ai grija, sunt sanse sa fie un psihopat agresiv », desi nu sunt nici acestea de neglijat.

Prima impresie fizica nu exista
In online, totul este la nivel mental. In spatele monitorului, nu il vedem cu adevarat pe celalalt (chiar daca ne trimite fotografii si chiar daca folosim web cam), nu ii simtim mirosul. "Chimia" lipseste caci intelectul nu are cum o suplini. Odata aflati fata in fata, e ca si cum am pleca de la 0 desi poate ne-am petrecut luni de zile comunicand online. Exista foarte multe cazuri de oameni care desi simt ca pot impartasi celuilalt orice, desi ajung sa comunice si in carne si oase excellent, la nivel sexual, experienta se dovedeste o dezamagire. Pentru ca, daca gurile si cuvintele pot minti, sexul n-o face niciodata. Profilul, chiar ideal, nu este suficient. Ramane bidimensional.

Idealizam prea mult
Imaginea pe care ne-o facem despre celalalt este de multe ori falsa. Si nu pentru ca am fi pacalite de celalalt in mod deliberat. Ci pentru ca asa functioneaza mintea noastra. Idealizand, colorand frumos tot ceea ce nu vede. Atunci cand se confrunta cele doua, putem avea un soc. Surpriza de a descoperi ca cele doua nu se suprapun deloc. Imaginea initiala trebuie stearsa de pe « hard » si inlocuita cu cea noua. Procedeu creator de confuzii, iar uneori de durere. Caci tot specific noua ne este sa refuzam ce vedem si sa preferam in continuare ce ne inchipuim.

Teama ca vom dezamagi
Asta decurge din a doua. "Daca nu ma va placea in realitate?". Cu cat intalnirea in carne si oase vine dupa un timp mai indelungat petrecut in online, cu atat presiunea este mai mare. Ne pomenim facand lucruri in care nu ne recunoastem, ne pierdem din naturalete, suntem crispati si atat de obsedati sa oferim cea mai buna varianta a noastra, incat sfarsim prin a o oferi pe cea mai proasta.

Capcana cea mai mare in care putem cadea este sa ne indragostim de profilul, de cuvintele, de melodiile pe care ni le dedica si nu de el. Caci omul langa care traiesti nu este facut doar din replici spirituale (care pot fi extrem de elaborate oricum in online si care pot lipsi cu desavarsire din conversatia deasupra unei cafele reale, nu gif) si nici nu are sound-track insotitor cand ne ajuta la datul cu aspiratorul.

Reciproca e la fel de valabila: noi insene putem arata in lumea virtuala o varianta a noastra mult «upgradata», iar aici nu ne referim la fotografii fotosopate. 

Sigur ca nu avem cum sa ne punem contra curentului. Tot ce va recomandam este sa nu amanati prea mult intalnirea in carne si oase. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Nu asteptati sa intrati in intimitati si confesiuni, nici sa va indragostiti nebuneste de o iluzie, transformandu-va voi inseva intr-una. Nu inainte sa dati macar mana unul cu celalalt. Eventualele pagube vor fi astfel minimizate. 

 Pentru mai multe informaţii. 
Cine e single si isi cauta iubit/iubita - Single Seeking Single
https://www.facebook.com/groups/980612931965683/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen