Pune punct negativismului
„Gandirea pozitivă, spre deosebire de cea negativă, te va determina să faci orice lucru mai bine.” – Zig Ziglar
Tendința de a transforma niște probleme minore, triviale, în unele enorme, cu concluzii și așteptări ireale ne afectează pe toți într-un punct al vieții.
Acest fel negativ de a gândi cauzează, de cele mai multe ori, stres și suferință, ambele inutile și inițial, ușor de evitat.
Sunt surprinzător de multe motive profunde, psihologice care explică de ce oamenii se găsesc înlănțuiți de acest negativism, dar niciunul dintre aceste motive nu îți spune și cum poți renunța la acest fel de gândire.
De aceea, tot ce trebuie tu să faci este să te uiți atent la ceea ce faci și să te hotărăști că este momentul să renunți la negativism.
Pentru ca această transformare să fie mai ușoară, îți pot oferi și câteva tehnici care te pot ajuta.
1. Caută gândurile și presupunerile cele mai subtile și mai ascunse
În momentul în care ești pus în fața unei situații care te obligă să iei o decizie cu privire la ce vei face, de cele mai multe ori vei acționa instinctiv, datorită unui gând care apare rapid și ți se pare că îți oferă cea mai naturală metodă de a reacționa.
Acest gând, totuși, se bazează pe mult mai mulți pași decât ai crede sau decât ești tu conștient.
Psihologii numesc acești pași intermediari gânduri automate pentru că ele sunt obișnuite, se întâmplă rapid și îți oferă senzația că acțiunile dictate de ele sunt răspunsurile cele mai naturale și normale.
Nu poți să previi aceste gânduri automate (și la urma urmelor, ele ne ajută în mod normal să luăm deciziile bune în grabă), dar trebuie să știi că ele nu sunt întotdeauna corecte, precise sau potrivite situației.
Negativismul cronic concentrat asupra ta sau asupra situației în care te găsești este un semn bun care să-ți spună că acele gânduri automate ale tale sunt incorecte.
Din fericire, nu este greu să înveți cum să-ți identifici aceste gânduri automate, cum să-ți dai seama ce are sens și ce nu și cum să schimbi aceste gânduri care pur și simplu nu te vor ajuta.
Primul pas este să îți dezvolți obiceiul de a-ți pune întrebarea: „Ce ar trebui să fie adevărat sau ce ar trebui să se întâmple pentru ca acea concluzie negativă la care am ajuns eu să fie justificată? Sau ce ar trebui să se întâmple pentru ca așteptările mele pesimiste să fie reale?”
2. Obișnuiește-te să argumentezi
Când reușești să recunoști acele gânduri automat negative, trebuie să le analizezi și dacă este necesar, să oferi argumente împotriva lor.
Înainte să ajungi la concluzii pripite sau să-ți ataci propria persoană, pune-ți alte câteva întrebări simple.
Dacă o persoană pe care o respect ar fi făcut același lucru pe care l-am făcut eu, i-aș judeca la fel de dur cum m-am judecat pe mine însumi?
Dacă cineva ar veni la mine, cerându-mi sfatul cu privire la o problemă, ce i-aș spune?
I-aș spune să renunțe?
Cum mă va ajuta concluzia la care am ajuns să rezolv problema?
Ce pot să-mi spun și ce pot să fac pentru a fi bun?
Este problema pe care o am una des întâlnită sau sunt singurul care se confruntă cu o așa dificultate?
Ce fac alte persoane sau ce gândesc când se confruntă cu o astfel de problemă?
Face această problemă parte dintr-un tipar pe care l-am urmat în ultima vreme? Exagerez eu și fac problema să pară mai gravă decât este în realitate?
Oare am investit atâta timp în căutarea unor soluții, cât am investit în a-mi face griji inutile?
Cu cât mai multe întrebări îți pui, cu atât îți va fi mai ușor să găsești care e sursa negativismului tău, să-ți corectezi aceste gânduri negative și să renunți la tendința de a crede ce este mai rău când lucrurile par că nu merg așa cum vrei.
3. Fă ceea ce nu pare așa de natural, dar este mai potrivit pentru tine
Un motiv pentru care gândurile negative devin automate și se impun în mintea noastră este că se află în concordanță cu sentimentele noastre și își au sursa în acestea.
Dacă te găsești sărind la concluzii negative despre tine insuti, despre abilitățile, opțiunile și oportunitățile tale înseamnă că ești convins că nu meriți ceva mai bun.
Asta nu înseamnă decât că trebuie să mai lucrezi la încrederea în tine și că trebuie să-ți reamintești că ești mult mai bun decât crezi.
Vei vedea că această tranziție de la gânduri negative și prejudecăți la gânduri acceptabile, cel puțin rezonabile ți se va părea inconfortabilă și nenaturală.
De fapt, faptul că te simți inconfortabil este probabil un semn bun, care îți demonstrează că asta trebuie să faci pentru a depăși și pentru a trece peste probleme.
Când ajungi la o concluzie negativă despre tine sau situația în care te găsești, refuză să accepți această concluzie și începe să gândești exact opusul.
Dacă ești convins de faptul că ceva este fundamental greșit cu tine, spune-ți că problema se găsește în situație, nu în tine, și caută metode și căi de a schimba situația.
Nu contează cât de mare sau înfricoșătoare pare o problemă, întotdeauna ești doar la un gând distanță de a o transforma într-o oportunitate pentru schimbare, progres și dezvoltare personală.
Pentru mai multe informaţii.
Cine e single si isi cauta iubit/iubita - Single Seeking Single
https://www.facebook.com/groups/980612931965683/
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen